top of page

Waarom lama's van Miss Li zo populair zijn

Terug naar oktober 2019. We komen in een aardig grote ruimte. In het midden staan tafels met lappen stof, lama’s die duidelijk nog niet klaar zijn en bakjes felgekleurd zand. Een kudde lama’s die recht op hun pootjes staan kijkt ons vriendelijk aan. Tegen de muur staan open kasten vol handwerk. Miss Li zit naast een tafel. Ze oogt klein, zoals ze daar in haar rolstoel zit. Ze komt naar ons toe en we krijgen een hug. Ik vraag me af: hoe krijgt deze helder ogende maar kwetsbare vrouw het voor elkaar om lama's te naaien die bij ons in Nederland als zoete broodjes over de toonbank gaan?

We zijn in Chengdu, een miljoenenstad in China. Vanmorgen is Miss Li in haar rolstoel met de metro naar dit centrum gereisd. In haar atelier brengt ze haar dagen door, gebonden aan haar rolstoel. Door kinderpolio en andere ziekten heeft ze geen onderbenen.

Haar handen doen het heel goed. Ze laat zien wat ze creëert. Naast de lama’s is ze volleerd in het maken van zandkunst in flesjes. Haar fijne motoriek is uitstekend!


Miss Li heeft een goede vriendin die vandaag bij haar is in het atelier om haar gezelschap te houden en te helpen. Ook zij zit in een rolstoel. Beide vrouwen vertellen over hun leven. De gemene deler is dat ze beiden, ondanks hun handicap, er voor hebben gekozen om positief in het leven te staan. Ze weten wat het is om jezelf omhoog te moeten knokken. Voor Miss Li geeft het vervaardigen van haar handwerk, zoals de lama’s en de zandkunst, richting in haar leven. Nee, ze kan niet alles wat anderen kunnen. Tegelijk heeft zij werkzaamheden die ze met passie uitvoert. Ze is daarmee van betekenis. Via Blue Sheep in Chengdu vinden haar lama’s en zandkunst een weg naar een breed publiek, want wij nemen ze mee.

Januari 2021. Miss Li hebben we helaas nog niet weer kunnen bezoeken. Reizen naar China kan nu niet. Maar Miss Li heeft weer een kudde lama’s gemaakt. En Blue Sheep heeft ze verstuurd naar ons. Ik denk na over deze doortastende en energieke vrouw in een rolstoel. Nú staat er bij ons in huis ook een rolstoel. Dat hadden we toen niet gedacht. Onze situaties zijn ongelooflijk verschillend. Maar wat mij van Miss Li en haar lama’s bij blijft is haar opgewekte en positieve houding. Ze straalde een tevredenheid en dankbaarheid uit voor wat ze wel kan. Misschien dat daarom die lama’s zo goed verkopen?


Hier vind je deze leukerds: Search Results | Little Blue Sheep


110 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page